Promemoria till Sveriges regering, Den svenska riksdagen och Människorättsinstitutioner

2016-07-18 17:51:14 Written by  Eritreanska politiska och det civila samhällets organisationer i Sverige Published in English Articles Read 2188 times

Till:                                                         2016/07/11

Sveriges regering

Den svenska riksdagen

Människorättsinstitutioner

Undertecknade företrädare för eritreanska politiska och kulturella organisationer samt samhällsmedlemmar bosatta i Sverige, har gemensamt beslutat att lämna över till er denna  brådskande information  om de senaste resolutionerna från FN: s råd för mänskliga rättigheter i Eritrea. Rapporten grundar sig på undersökningskommissionens utredningar om de utbredda kränkningar av mänskliga rättigheter som har lett till den extremt kritiska situationen i vårt hemland, Eritrea. Vi skickar detta upprop och hoppas på en omedelbar uppmärksamhet och följande åtgärder:

- Vi uppmanar den svenska regeringen att förbjuda all PFDJ´s verksamhet inklusive festivaler ,som varje sommar äger rum i Stockholm. Det är en verksamhet som sponsras av Young PFDJ (YPFDJ) i Sverige. YPFDJ är regimens ungdomsorganisation i diaspora som bildades och styrs av Yemane Gebreab, rådgivare till Isaias Afwerki, Eritreas president. Det innebär att all instruktion som styr denna organisations verksamhet kommer från Eritreas enda parti PFDJ.

- Vi uppmanar den svenska regeringen och riksdagen att undersöka vilken roll de eritreanska regimens officiella sändebud har både i Sverige och EU. Vi ber också den svenska regeringen att undersöka i vilka PFDJ-anslutna, så kallade "Ideella Föreningar", regimens sändebud är involverade i.

- Vi uppmanar den svenska regeringen i allmänhet och Migrationsverket i synnerhet att förbjuda PFDJ-anslutna organisationer och individer att ta kontakt med asylsökande eritreaner på flyktingförläggningar. (I ekonomiska termer, innebär detta att subventioner till de anslutna organisationerna måste stoppas. ) Jag förstår inte detta.

- Vi uppmanar den svenska regeringen att bidra till att ompröva de 200 miljoner euro av EU-stöd för utveckling som skall beviljas Eritrea. Sverige bör verka för att dessa medel istället används för att stödja de demokratiska krafter som kämpar för ett demokratiskt samhällsstyre i Eritrea.

- Vi uppmanar den svenska regeringen och riksdagen att verka för att identifiera asylsökande eritreaner, som är anhängare till regimen i Eritrea. Det finns tusentals asylsökande med stark anknytning till regimen och med huvuduppgift att bedriva olagliga finansiella transaktioner och att spionera på sina landsmän i Sverige.

-Vi vill påminna om att FN: s undersökningskommission om mänskliga rättigheter nyligen rekommenderat FNs säkerhetsråd att hänvisa eritreanska tjänstemän till Internationella brottmålsdomstolen.

- Vi uppmanar den svenska regeringen och riksdagen att med undersökningskommissionens rapport som grund , stoppa PFDJ delegationen från att besöka Sverige i samband med den av PFDJ arrangerade festivalen, som äger rum i Stockholm den 28 / 7- 31 / 7-2016.

Vi avslutar med förhoppningar om att ni kommer att hörsamma dessa våra uppmaningar och vidtar lämpliga åtgärder för att stoppa regimens spioneri och olagliga finansiella verksamhet i Sverige.

Högaktningsfullt,

Eritreanska politiska och det civila samhällets organisationer i Sverige

Fesseha Nair, Ordförande

Kopia till:

Utrikesminister: Margot Wallström

Talmannen: Urban Ahlin

Justitie- och migrationsminister: Morgan Johansson

Socialdemokraterna:

Moderaterna:

Miljöpartiet:

Liberalerna:

Centerpsrtiet:

Vänsterpartiet:

Kristdemokraterna

Aftonbladet

Dagens Nyheter

Expressen

Göteborgs Posten

Svenska Dagbladet

Uppsala Nya Tidningen

Last modified on Monday, 18 July 2016 20:07